Skip to content

5 przepisów na niesamowite lody z bananów!

Banan – samo zdrowie

Banany rosną w Afryce, Azji, Australii i Ameryce. Te, które można kupić w Polsce, najczęściej pochodzą z Ekwadoru, Kolumbii i Kostaryki, a także z Wysp Kanaryjskich i Martyniki. Aby nie trafiały do sklepów przejrzałe, a co za tym idzie z obniżoną wartością odżywczą, owoce zbiera się, kiedy są jeszcze zielone. Warto wybierać owoce ekologiczne – produkcja takich bananów jest mniej szkodliwa dla środowiska a stosowanie przy ich hodowli pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych – mocno ograniczone. Banany są źródłem wielu witamin, między innymi A,C, E i K, oraz minerałów: magnezu, fosforu i wapnia, a przede wszystkim potasu – 100 g bananów dostarcza około 360 mg tego pierwiastka, są więc polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki wysokiej zawartości pektyn banany przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowym bonusem jest ich korzystny wpływ na zahamowanie biegunki, szczególnie u dzieci.
Niestety indeks glikemiczny bananów wynosi 60 (tych bardzo dojrzałych nawet około 70), a zatem nie zaleca się ich diabetykom i chorym z insulinoopornością.

Kupując banany warto wybierać te już intensywnie żółte, choć nie zawsze jest to możliwe. Żeby przyspieszyć dojrzewanie bananów można pozostawić je na słońcu lub w towarzystwie jabłek. Przechowywanie w lodówce zaś spowalnia proces dojrzewania owocu, choć jednocześnie powoduje, że ciemnieją. Do przygotowywania lodów najlepsze są banany dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce. Owoce jeszcze zielone mogą okazać się zbyt gorzkie, a przejrzałe sprawią, że lody będą wodniste.

Jak przygotować lody bananowe?

Lody bananowe można wykonać z samych bananów. Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w kawałki o grubości ok. 1cm, a następnie zamrozić. Sposób mrożenia jest istotny, żeby uniknąć zbicia się bananowych kawałków w jedną zamarzniętą bryłę. Najprościej jest ułożyć je na płaskiej powierzchni (na małej tacce, formie do pieczenia, talerzu) tak, by plasterki nie dotykały się, i umieścić w zamrażalniku – mocno zmrożone można przełożyć do woreczka i tak przechowywać przez dłuższy czas. Gdy mamy ochotę na lody, zamrożone kawałki bananów wystarczy wyjąć z zamrażalnika i zmiksować w blenderze (potrzebne urządzenie o sporej mocy) aż do uzyskania jednolitej masy (około 3min). Kluczowe w tym procesie jest napowietrzanie – im dłużej miksowane, tym lepiej napowietrzone i bardziej puszyste lody!

Domowe lody z mrożonych bananów mogą również stanowić bazę dla lodów smakowych, wystarczy dodać ulubione dodatki, aby uzyskać różne ich odmiany:

  • lody bananowe + mleko kokosowe i wiórki = lody kokosowe,
  • lody bananowe + kakao = lody czekoladowe,
  • lody bananowe + masło orzechowe = lody orzechowe,
  • lody bananowe + ulubione owoce = lody owocowe

5 przepisów na wyśmienite lody z bananów

1. Lody truskawkowe

baza bananowa (1 banan pokrojony, zamrożony)
½ kubka mrożonych truskawek
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Plasterki banana, truskawki i ekstrakt waniliowy dokładnie zmiksuj przez około 3 minuty. Jeśli w czasie miksowania kawałki owoców osadzą się na ściankach naczynia, przerwij proces i przy użyciu szpatułki zgarnij je ze ścianek, by trafiły pod ostrze blendera.

Zamiast truskawek można wykorzystać mrożone maliny, jagody, owoce leśne.

2. Bananowa „pina colada”

baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
1/3 filiżanki kawałków ananasa
1/3 filiżanki mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych

Zmiksuj przez 3 minuty zmrożone plasterki banana (pamiętaj o napowietrzaniu). Dodaj kawałki ananasa, mleko kokosowe i wiórki i miksuj dalej aż wszystkie składniki połączą się. Podawaj zaraz po wymieszaniu.

3. Zielone lody z jarmużem

baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
garść mrożonych liści jarmużu (jarmuż przed mrożeniem warto zblanszować, można mrozić liście w całości lub zmiksowane na puree)
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.

4. Lody cytrynowo-miętowe

baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
kilka listków świeżej mięty

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.

5. Mrożona mięta z czekoladą i kolendrą

(przepis i zdjęcie z bloga Weganon.pl)

baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
400 ml mleka kokosowego (schłodzonego)
10 listków kolendry
garść listków mięty
pół tabliczki gorzkiej czekolady
skórka z limonki

Mleko kokosowe (gęstą część) zmiksuj z kolendrą, miętą i skórką z limonki, dodaj banany i miksuj przez 3 minuty aż masa będzie dobrze napowietrzona i gładka. Czekoladę zetrzyj na wiórki i wymieszaj z masą lodową. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

The post 5 przepisów na niesamowite lody z bananów! appeared first on Dzieci są ważne - ekologia i dziecko.