Przygotowaliśmy 10 przepisów na domowe kotlety burgerowe. Kwestię dodatków pozostawiamy w gestii smakoszy. Podpowiadamy tylko, że może to być niemal wszystko. Do najpopularniejszych wkładów, poza wegańskim lub wegetariańskim kotletem i bułką, należą:
- pomidor,
- ogórek,
- sałata,
- papryka,
- ulubione zioła,
- sosy: domowy keczup, majonez itd. (Przeczytaj: Majonez, musztarda, keczup. Jak zrobić je w domu?)
Dlaczego pieczone a nie smażone?
W procesie smażenia tracimy najwięcej witamin i składników odżywczych. Dania poddane takiej obróbce cieplnej są nie tylko bardziej jałowe, ale też ciężkostrawne. Dodatkowym zagrożeniem są niewłaściwe tłuszcze (margaryna, masło, olej o niskiej temperaturze dymienia), które zostają częściowo wchłonięte przez potrawę a podgrzane w wysokich temperaturach utleniają się, wydzielając substancje rakotwórcze. Znacznie lepiej jest więc postawić na pieczenie, które nie wymaga żadnego tłuszczu. Pieczenie potrawy wpływa też na lepszą przyswajalność białka i skrobi.
1. Jaglany
Składniki (na około 10 burgerów):
- 2 szklanki tartej marchewki,
- 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- ½ szklanki prażonego słonecznika,
- ½ szklanki prażonego sezamu,
- 1 czerwona cebula,
- ½ szklanki bułki tartej,
- ¼ szklanki oleju,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki kolendry,
- 2 łyżeczki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- ¼ łyżeczki chili,
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj rękami do uzyskania kleistej masy. Ulep z niej kotlety i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
2. Kalafiorowy
Składniki (na około 8-10 sztuk):
- 1 ugotowany kalafior,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 150 g świeżego szpinaku,
- garść świeżych ziół,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej i dodatkowo do panierowania,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój i zeszklij na oleju. Szpinak pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kalafior zmiksuj, następnie wrzuć do miski razem z ziemniakami. Dodaj cebulkę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
3. Z soczewicy
Składniki (około 10 sztuk):
- 350 g soczewicy,
- 3 cebulki dymki,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 4 listki świeżej mięty,
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- ½ szklanki bułki tartej,
- 1 jajko,
- kasza kukurydziana.
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz sól. Wymieszaj. Wsyp bułkę tartą, dodaj jajko i wyrób masę. Uformuj z niej kotlety, obtocz w kaszy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
4. Z czerwonej fasoli
Składniki (około 5-6 sztuk):
- 1 szklanka czerwonej fasoli moczonej przez noc,
- 50 g tartej marchewki,
- 50 g tartej cukinii,
- 1 cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- posiekana natka pietruszki lub kolendra,
- przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kumin, chili, cząber,
- kilka czubatych łyżek kaszy orkiszowej,
- sezam.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, poza fasolą, podduś do miękkości na patelni razem z przyprawami. Fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj wszystko razem i dodaj kaszę orkiszową. Uformuj kotlety i obtocz w sezamie. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
5. Z zielonego groszku
Składniki (około 6 sztuk):
- 400 g ugotowanego groszku,
- 1 jajko,
- 2–3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, chili, kumin.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, z której następnie uformuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
6. “Zimowy”
Składniki (około 8-10 sztuk):
- 4 marchewki,
- ½ dużego selera,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 2 małe czarne rzepy,
- 1 średnia biała rzodkiew,
- 1 korzeń skorzonery,
- 4–5 bulw topinamburu,
- 2 szalotki,
- 1 szklanka zielonej soczewicy,
- 1 średni burak,
- zioła: oregano, majeranek, kminek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy,
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 3 łyżki mąki gryczanej,
- sól, pieprz, sezam.
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj do miękkości. Warzywa ugotuj z solą, zielem angielskim, liściem laurowym i gałązką rozmarynu, następnie – wystudzone – połącz z soczewicą i dokładnie zblenduj. Dodaj otręby i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz je w sezamie. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
7. Amarantusowy
Składniki (około 10 sztuk):
- ½ szklanki nasion amarantusa,
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- 2 szklanki wody,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 posiekana cebula,
- 3 posiekane ząbki czosnku,
- 1 cm korzenia imbiru, posiekanego,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry, słodkiej papryki i soli,
- garść natki kolendry lub pietruszki,
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy.
Przygotowanie:
Amarantus i soczewicę ugotuj w dwóch szklankach wody, dodając do smaku kurkumę i chili. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj do niej czosnek i imbir. Po przestudzeniu dorzuć do masy amarantusowo-soczewicowej. Wymieszaj, następnie uformuj małe kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
8. Z ciecierzycy
Składniki (około 5 sztuk):
- 200 g suchej ciecierzycy, moczonej przez noc,
- 3 łyżki mąki ryżowej,
- 2 czerwone cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- mały pęczek natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki,
- pieprz, papryka ostra w proszku.
Przygotowanie:
Namoczoną ciecierzycę zblenduj, dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i mąkę ryżową. Masę dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sok cytrynowy, olej rzepakowy i przyprawy. Uformuj kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
9. Gryczany
Składniki (około 5 sztuk):
- 100 g kaszy gryczanej,
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 1 jajko,
- garść natki pietruszki,
- 1–2 ogórki kiszone,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony. Całość wymieszaj, stopniowo dodając mąkę kukurydzianą. Uformuj niewielkie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
10. Ziemniaczany z kiszoną kapustą
Składniki (około 9-10 sztuk):
- ½ kg ziemniaków,
- 250 g kapusty kiszonej,
- 2 łyżki mąki pszennej razowej,
- natka pietruszki,
- 2 łyżeczki bazylii,
- bułka tarta,
- łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, posiekaną natkę pietruszki, olej, mąkę i bazylię. Całość wymieszaj i uformuj kotleciki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.
The post 10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery appeared first on Dzieci są ważne - ekologia i dziecko.