Skip to content

4 nietypowe sposoby na wzmocnienie odporności dziecka

Ocet octowi nierówny

Ocet owocowy powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej. To świetna forma konserwacji, która w przeciwieństwie do poddawaniu owoców działaniu wysokiej temperatury, nie pozbawia ich wielu cennych składników. A wręcz przeciwnie, wzbogaca powstały roztwór w dobry kwas octowy, żywe kultury bakterii oraz enzymy. To właśnie dlatego wysokiej jakości ocet powinien być “żywy”, to znaczy niepasteryzowany i niefiltrowany. 

Zarówno ocet jabłkowy, jak i malinowy wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Ze względu na prozdrowotne właściwości, warto włączyć je do codziennej diety dziecka, np. w formie dodatku do rozgrzewającej herbaty czy napoju na bazie soku. 

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy Racjonalni jest łagodny w smaku. Powstaje z całych owoców, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi. W ten sposób zachowuje on maksimum składników odżywczych i naturalną mętność. Sam proces fermentacji trwa minimum trzy miesiące i nie jest w żaden sposób przyspieszany, jak ma to często miejsce w przypadku octów masowej produkcji. 

Ocet jabłkowy ma niewielkie ilości witamin (z grupy B, ale także A, C i E) i składników mineralnych (fosfor, wapń i żelazo), a jego zdrowotne właściwości wynikają głównie z zawartości kwasów organicznych, enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów i żywych kultur bakterii.

Dlaczego warto, aby dzieci piły ocet jabłkowy?

  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne przeciwgrzybiczne – hamuje namnażanie, np. bakterii E. coli oraz drożdżaków C. albicans, które powodują wiele chorób.
  • Spożywany na początku rozwijającej się infekcji, zapobiega zaostrzeniu objawów choroby, a nawet zmniejsza kaszel – to wszystko za sprawą swojego kwasowego charakteru.
  • Leczy pleśniawki – wystarczy podać maluchowi do wypicia napój z dodatkiem octu.
  • Jest naturalnym probiotykiem – uzupełnia braki we florze bakteryjnej jelit, a dzięki temu podnosi odporność. 
  • Zwalcza wolne rodniki – zawiera przeciwutleniacze, które je wychwytują i zabezpieczają komórki przed ewentualnym uszkodzeniem. 
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Naturalny ocet jabłkowy Racjonalni

Ten ocet to 100% polskich, lokalnych jabłek i tradycyjnej, ręcznej metody wytwarzania - bez pasteryzowania i filtrowania. Naturalna fermentacja trwa ponad 3 miesiące i przeprowadzana jest na całych owocach, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi, aby zapewnić maksimum tego co dobre i zdrowe.

Zobacz więcej

Ocet malinowy  

Ocet malinowy Racjonalni produkowany jest podobnie jak ocet jabłkowy – to znaczy z całych owoców (a nie soku), które poddaje się naturalnej fermentacji. Wszystko trwa od kilku do kilkunatu miesięcy. W wyniku tego procesu otrzymujemy produkt niepasteryzowany i niefiltrowany, bez sztucznych konserwantów oraz polepszaczy.

Warto wiedzieć, że maliny są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Zawierają także kwas salicylowy, który działaniem przypomina aspirynę, która działa napotnie i pomaga zmniejszyć gorączkę.  

Dlaczego warto, aby dzieci piły ocet malinowy?

  • Zabija drobnoustroje – wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwwirusowe.
  • Wspiera odporność – wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Działa przeciwzapalnie – zmniejsza stany zapalne. 
  • Działa przeciwutleniająco – neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera więc profilaktykę m.in. raka.
  • Obniża poziom cukru we krwi – jest zalecany dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i stymuluje produkcję insuliny.
Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Naturalny ocet malinowy Racjonalni

Powstaje w wyniku wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji całych malin ekologicznych i jabłek. Naturalnie mętny, jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Działa wspomagająco w walce z przeziębieniami, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz więcej

4 przepisy na napoje z octem jabłkowym i malinowym dla dzieci

Octy owocowe najlepiej podawać dzieciom w formie rozcieńczonej. Ich charakterystyczny smak sprawia, że mogą być dodatkiem do napojów, zarówno podawanych na ciepło, jak i na zimno. Wzbogacone o miód czy korzenne przyprawy, przypadną do gustu nawet najmłodszym.

Ile octu dziennie?

  • U dorosłych zalecane jest spożycie 1-2 łyżek stołowych octu owocowego do dwóch razy dziennie,
  • u dzieci zaś wystarczy 1 łyżeczka.
  • Napój octowy dobrze jest pić rano na czczo lub 20 minut przed jedzeniem. 

1. Rozgrzewająca herbata z octem owocowym, miodem i kurkumą

Składniki:

  • 1 szklanka dowolnej herbaty,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub malinowego,
  • szczypta kurkumy lub cynamonu,
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie: Zaparzoną herbatę odstawiamy do przestygnięcia na kilkanaście minut. Po przestygnięciu dodajemy ocet, miód oraz przyprawy. Gotowe!

2. Sok jabłkowy z octem jabłkowym

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • szklanka soku jabłkowego,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

3. Lemoniada z octem jabłkowym 

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • kilkanaście kropel wyciśniętej cytryny,
  • stewia lub miód do smaku. 

Przygotowanie: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 

4. Sok pomidorowy z octem malinowym

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu malinowego,
  • szklanka soku pomidorowego.

Przygotowanie: Dokładnie wymieszać składniki i gotowe!

The post 4 nietypowe sposoby na wzmocnienie odporności dziecka appeared first on NATULI - dzieci są ważne.